A CSAPAT ÉS A HONLAP TÁMOGATÓJA: HORVÁTH ÉPÍTŐMESTER ZRT.

15 éve jutott fel, 12 éve nyert kupát KTE

Május 17-e minden KTE szurkoló számára kellemes emlékeket idézhet fel, hiszen klubunk első két igazán nagy sikerét éppen ezen a napon ünnepelhette. 2008-ban először jutott fel a csapat az élvonalba, majd 2011-ben története során először nyerte meg a Magyar Kupát is. Egy éves már a második feljutásunk is, mely csupán egy nap eltéréssel, tavaly május 16-án, a DVTK ajkai pontvesztésével vált biztossá. 

A 2007/2008-as szezon elején talán még kevesen bíztak benne, hogy történelmet ír a KTE, hiszen igen erősnek tűnt az NB II. keleti csoportja, miután a Ferencvárost első nekifutásra megelőzte a Nyíregyháza, így maradt a másodosztályban, ráadásul a megelőző esztendőben nem számítottunk meghatározó klubnak a bajnokságban. Jó nevű, rutinos játékosok érkeztek azonban már akkor is, elég csak Csordás Csabára vagy Némedi Norbertre gondolni, mellettük erős, helyi kötődésű mag állt rendelkezésre Koszó Balázzsal, Farkas Istvánnal, Nagy Zsolttal és Gyagya Attilával többek közt. Nem mellesleg olyan minőségi légiósok csatlakoztak a klubhoz, akik hosszabb távon is komoly nyomot hagytak a magyar labdarúgásban, így a Honvédban ma is aktív Ivan Lovrics, a későbbi csapatkapitány, Vladan Szavics, vagy éppen mindenki „Janikája”, Yannick Mbengono. A kispadra pedig nem más érkezett, mint Tomiszlav Szivics, akinek a nagy sikerekkel össze is forrt a neve.

A rajt nem volt éppen bíztató egy Makó elleni hazai döntetlen után Bőcsön szaladt bele a csapat egy 3-0-os pofonba, a harmadik körben azonban emberhátrányban is sikerült 3-2-re megverni a Mezőkövesdet, ami sorsfordítónak bizonyult. Következő nyolc meccséből csak egyet vesztett el az együttes, 2007 októberében aztán hatalmas szenzációnak számító, 4-0-os sikerrel tette fel erre a Pazar formára a koronát egy FTC elleni hazai sikerrel. Bár a Vecsés elleni 0-0, majd a váci 1-1 kicsit megtörte a lendületet, az ősz a Szolnok és az Orosháza legyőzésével zárult, így őszi bajnokként, a Szolnok előtt egy, a Ferencváros előtt négy ponttal telelt a KTE.

A tavasz megint egy pofonnal indult, Makón kapott ki 3-0-ra a gárda, de télen olyan játékosokkal erősödött meg a keret, mint Montvai Tibor, Schindler Szabolcs vagy éppen Széki Attila. A makói pofon volt a legjobb ébresztő, hiszen elindult a tavaszi hadjárat, Tomiszlav Szivics csapata mind a 14 hátralévő meccsét megnyerte, többek közt az FTC ellenit is idegenben, így 12 pontos előnnyel nyerte meg a bajnokságot. A KTE 97 éves történelme során először jutott fel az élvonalba.

2011-ben tovább íródott a csodák sora, hiszen kitűnő erősségű kerettel, egy alapvetően gyengébb bajnoki szereplés mellett is el tudta hódítani a kupát klubunk. Az idényt még Urbányi István vezetésével kezdte meg a csapat, de a gyenge eredmények és a sorozatos vereségek hatására menesztették a trénert, akinek a helyére Tomiszlav Szivics tért vissza. A bajnokságban javuló tendenciát mutattak az eredmények, közben szépen haladt előre a kupában is a társaság. A Békéscsaba (2-1) és a Tiszakanyár (3-0) legyőzése még nem számított nagy meglepetésnek, ám az akkor kirakatcsapatnak tekinthető DVSC-t előbb 3-0-ra, majd 3-1-re sikerült legyőzni és búcsúztatni. A negyeddöntőben a Siófok (5-1 és 1-1), majd az elődöntőben a ZTE (5-1 és 0-0) is hazai pályán dőltek el a jelentős kérdések, a fináléban azonban még ott volt a friss bajnok Videoton is. Majd felrobbant a Puskás Stadion, hiszen Tököli Attila 14 perc alatt két gólt is rúgatott Foxival, így fél kézzel már a kecskeméti kezek fogták a trófeát. A Vidi persze nem adta fel, a második félidő elején egy öngóllal szépített, majd Foxi harmadik góljára hiába válaszolt még Nikolics is, 3-2-es kecskeméti siker után jöhetett az örömünnep, majd az első nemzetközi kupás szereplés is.

Közös a két sikerhez hasonlóan a tavalyi feljutásban, hogy senki sem számított arra, hogy Kecskeméten újra NB I-es csapat lesz, erre azonban alaposan sikerült rácáfolni. Gyakorlatilag hullámvölgy nélkül, végig nagyon eredményesen futballozva, utolsó 13 meccsét veretlenül teljesítve jutott fel csapatunk Szabó István irányításával, aki már a kupgyőzelem részese is lehetett. 

A KTE 15 éve - illetve egy éve - ünnepelt tehát feljutást, 12 éve pedig a Magyar Kupát is megnyerte, idén minden esély megvan rá, hogy első érmünket is begyűjtsük az NB I-ben, ehhez viszont még sokat kell tenni a hátralévő két fordulóban.

Szerző: KTE/kecskemetite.hu

Média partnerek
Támogatók